Osteopaatin juttusilla

02.05.2021

Mitä osteopatia on ja miten se voi olla avuksi raskauden aikana, synnytyksessä ja sen jälkeen? Entä vauvojen hoidossa? Voiko osteopatia toimia tukena synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidossa? Kävin osteopaatti Venla Karttusen juttusilla selvittämässä asiaa.

Osteopatia tutuksi

Kuten Suomen Osteopatialiitto kertoo, osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jossa keskitytään tukemaan ihmisen kokonaisvaltaista terveydentilaa. Osteopaattinen hoito voi toimia ennaltaehkäisevänä, oireita lievittävänä tai parantavana hoitona. Hoidon tavoitteena on mahdollisimman tasapainoisesti toimiva keho. 

Tämä juttu sai inspiraationsa huomatessani että omat mielikuvani osteopatiasta hoitomuotona on ollut melko kapea ja perustunut pitkälti yksittäisiin kokemuksiin osteopaattisista hoidoista, unohtaen että myös osteopaatteja on moneen lähtöön ja heidänkin näkemyksensä ja hoitotavat vaihtelevat omien kiinnostusten ja erityisosaamisten mukaan. Raskaus- ja vauva-ajan osteopatia on monelle yhä melko tuntematon käsite, eli onko ihme, jos harva odottavaati tuore äiti osaa sitä myöskään hyödyntää. Ei ehkä tiedetä, mitä osteopatia on ja millaista apua siitä voi saada.

Kävin Joensuun Osteopatian Venla Karttusen juttusilla inspiroitumassa ja saamassa valtavasti uutta tietoa ja näkemystä osteopatian mahdollisuuksista raskaus- ja vauva-ajalla. Vastikään äidiksi tulleen Venlan oma mielenkiinto kohdistuu erityisesti raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen sekä myös lasten osteopaattiseen hoitoon. Lisäksi hänen opinnäytetyönsä käsittelee osteopaattista näkökulmaa synnytysmasennukseen.

Helsingistä Joensuuhun muuttaneen Venlan kokemuksen mukaan osteopatian tuntemus ja tarjonta voi vaihdella paljonkin paikkakunnasta riippuen, vaikka onneksi tietämys ja näkyvyys ovatkin pikku hiljaa lisääntymässä. Osteopaattisella hoidolla voidaan nimittäin tukea mm. raskaudenajan kokonaisvaltaista hyvinvointia, edistää hyvää synnytyskokemusta ja auttaa synnytyksestä toipumista. Myös vauvoja osataan jo paremmin ohjata osteopaatille mm. kireän kielijänteen tai synnytyksestä jääneiden jännitysten ja niiden aiheuttamien oireiden helpottamiseksi, jotka voivat ilmetä esimerkiksi itkuisuutena tai ongelmina imetyksen kanssa. 

Osteopaatti kehon tulkkina

Ihmisen keholla on kyky homeostaasiin, eli tasapainottamaan itsensä, ja sitä se myös pyrkii tekemään. Tätä tehdessään keho ja mieli voivat oireilla monella tavalla ja joskus tarvitaan ulkopuolista apua oireiden lievittämiseen ja tasapainon löytämiseen. Etenkin raskausaikana kun keho ja mieli ovat jatkuvassa muutostilassa, ei ole tavanomaista että keho oireilee erilaisilla kiputiloilla. Usein saatamme kuitenkin ajatella, että raskausaikaan ikään kuin kuuluu tietynlaisia vaivoja ja kipuja ja niitä on vain siedettävä, emmekä ehkä siksi edes ajattele että voisimme saada niihin apua, saatikka sitten tietäisimme minkälaista apua hakea. Venla muistuttaa että niin se ei ole, vaan oloa voi myös helpottaa ja usein oireiden tai kipujen taustalla on jotain sellaista, mitä pystyy hoitamaan. Ihminen on biopsykososiaalinen kokonaisuus, joten myös osteopatiassa on aina otettava kehon ja mielien yhteys huomioon ja edettävä hoidettavan ehdoilla.

Osteopatia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Millaista raskaudenaikainen tai synnytyksen jälkeinen osteopaattinen hoito käytännössä sitten on ja miten se eroaa tavanomaisesta hoidosta? Kuten Venlakin tässä kohtaa muistuttaa, osteopaattinen hoito tehdään aina sen hetkistä kehon ja mielentilaa kuunnellen. Raskausaikana ja sen jälkeen hoito on erityisen hellävaraista, sillä sekä keho että mieli ovat herkässä ja muovautuvaisessa tilassa. Myös hormonitoiminta otetaan huomioon. Katsotaan, mitkä ovat sen hetkiset tarpeet ja toiveet; halutaanko hoitaa olemassa olevaa kipua tai vaivaa, rentoutua vai kenties valmistautua synnytykseen. Sen mukaan lähdetään koostamaan hoitosuunnitelmaa hellävaraisilla, vaan ei missään nimessä tehottomilla hoitokeinoilla. Raskaus, synnytys, imetys ja kantaminen ovat kaikki omiaan lisäämään jännitystä ja kiputiloja kehossa. Joskus yksikin osteopaattinen hoitokerta voi olla hyödyllinen ja riittävä, vaikka voi myös olla suositeltavaa käydä osteopaatilla säännöllisesti.

Yleisiä syitä hakeutua osteopaatille raskausaikana ovat selkäkivut, niska- ja hartiaongelmat, turvotukset, lantionalueen kivut, päänsärky ja liitoskivut. Hoito voi olla nestekierron tehostamista, hermoston rauhoittamista, lantioalueen jännitysten purkamista tai pallean ja rintakehän alueen hoitoa, helpottamaan hengitystä, joka usein raskauden aikana muuttuu pinnalliseksi kun kohtu painaa keuhkoja ylöspäin.

Osteopatia voi myös toimia tukena synnytykseen valmistautumisessa; purkamalla lantion alueen jännitystä voidaan auttaa vauvaa asettumaan optimaaliseen asentoon ja edesauttaa sujuvampaa synnytystä. Jotta synnytys ylipäätään lähtee käynnistymään, on tärkeää että kehossa ei ole voimakasta stressitilaa päällä, joten hermoston rauhoittamisella on myös iso rooli osteopaattisessa hoidossa.

Synnytyksen jälkeen osteopaattinen hoito voi auttaa purkamaan kehoon jääneitä kiputiloja ja jännityksiä sekä tehostamaan nesteenkiertoa. Kosketuksen avulla voidaan palauttaa yhteys kehoon ja rauhoittaa mieltä; auttaa kehoa ja mieltä löytämään uuden tasapainon kaiken mylleryksen keskellä.

Osteopaattinen näkökulma synnytysmasennukseen

Keskustelumme aikana Venla kertoo myös opinnäytetyöstään; Osteopaattinen näkökulma synnytysmasennukseen. Kiinnostukseni heräsi! Miten en ollutkaan aikaisemmin törmännyt kyseiseen aiheeseen, vaikka olen mielestäni kolunnut läpi kaiken synnytyksen jälkeisen masennukseen liittyvän.

Länsimaalaisessa lääketieteessä masennus mielletään helposti mielen sairaudeksi, ja sitä hoidettaessa lähestytään ihmistä edelleen ennemminkin mielen kuin kehon kautta, vaikka mm. liikunnalla onkin osoitettu olevan tärkeä merkitys masennuksen ennaltaehkäisyssä sekä hoidossa. Miten sitten osteopaattinen hoito voi toimia tukena masennuksen hoidossa? 

Koska keho ja mieli ovat niin vahvasti vuorovaikutuksessa toisiinsa, voi kehollisen hoidon kautta vaikuttaa myös mielen toimintaan. Yhtä lailla omaa ajattelutapaa muuttamalla voi vaikuttaa keholliseen toimintaan, kuten esimerkiksi kipukokemukseen. Osa osteopaatin työtä onkin sanoittaa sitä, jos hoidettavalla on jokin kipuoire, jolle ei löydy lääketieteellistä syytä tai kehollista toiminnallista häiriötä. Silloin voidaan sanoittamisen avulla syventää ymmärrystä siitä, miten ihminen suhtautuu kipuun ja sen myötä lähteä työstämään kipua myös mielen kautta.

Syitä synnytyksen jälkeisen masennuksen takana voi olla monia, eikä sen hoidossa myöskään osteopaattisesta näkökulmasta ole mitään tiettyä tapaa hoitaa masentunutta vaan asia on moniulotteinen. Venla nostaa esimerkkinä esiin, että osteopaattisesta hoidosta voi olla erityisesti hyötyä silloin, kun masennusoireiden taustalla on kehollisia jännityksiä, jotka ovat jääneet esimerkiksi synnytyksestä tai raskausajalta. Niitä hoitamalla voidaan helpottaa kehon toimintaa ja sitä kautta vaikuttaa myös mielen toimintaan. Esimerkiksi hermostoon vaikuttavat hoitotekniikat voivat rauhoittaa hermostoa ja sitä kautta mieltä.

Hoidon tarpeessa?

Keskustelustamme innostuneena, harmittelen että Venlan vastaanotolle ei vielä pääse, sillä itse olisin todella hoidon tarpeessa! Rento juttuhetki Venlan kanssa oli kuitenkin itselleni inspiroiva ja raikas tuulahdus oman vauvakuplan keskellä, ja sai myös osteopaatin työstä vanhempainvapaalla olevan tuoreen äidin innostumaan töihin paluusta, sitten kun sen aika on. Venlan vastaanotolle voi hakeutua kuka vain, vastasyntyneestä vaarin ja erityisen mielellään Venla hoitaa raskaana olevia ja synnytyksestä toipuvia naisia. Venla on lisäksi imetysohjaaja, ja voi tarpeen mukaan yhdistää hoitoon myös imetysohjausta ja osana laajempaa osteopaattista hoitoa tehdä myös arpikudoskäsittelyä sektio- tai muille arville. Venla on Suomen Osteopaattiliitto ry:n jäsen ja Valviran rekisteröimiä terveydenhuollon ammattihenkilö. Ei muuta kun vastaanotolle, kunhan se taas aukeaa!


Rento Äiti, 2.5.2021

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita