Hengitys; kehon ja mielen voimavara

07.05.2020

Yhtenä päivänä selatessani useamman vuoden takaisia muistiinpanoja, ajoilta jolloin olin juuri valmistunut joogaopettajaksi, oivalsin kuinka pitkälle Rento Äitin synnyinprosessi juontaa ja kuinka tietämätön olin siitä mihin se kaikki jonain päivänä johtaisi. Tein ja tutkin vain sitä mikä kiinnosti ja niin hengitys, liike ja mieli muodostuivat Rento Äitin peruspilareiksi; toinen toistaan täydentäen ja vahvistaen. Kaiken ytimessä HENGITYS, joka punaisena lankana virtaa ja rytmittää liikkeen laatua ja mielen liikettä.

Voisin puhua ja kirjoittaa loputtomasti hengityksestä; hengityksen merkityksestä länsi- ja itämaisessa lääketieteessä ja sen juurista joogafilosofiassa, jossa puhutaan elinvoimasta, eli pranasta. Tässä artikkelissa pyrin kuitenkin puhumaan termeillä, jotka jokainen ymmärtää, sekä lyhyesti avaamaan hengityksen merkitystä sen kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Hengityksen merkitys

Edetessäni omalla henkisellä ja kehollisella polullani, minulle muodostui yhä selkeämmäksi hengityksen merkitys itselleni ja palaan jatkuvasti siihen ajatukseen että hengitys on kaiken A ja O. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hengityksen tulisi aina olla tietoista, hallittua tai minkään tietynlaista. Miten tahansa hengitämme, se heijastaa aina sen hetken kehon ja mielen tilaa, ja on siten aina luonnollista. 

Muistiinpanoissani vuosien takaa pohdin erityisesti kysymystä siitä, että olisi olemassa jokin tietty, hyvä tai huono tapa hengittää, johon ohjaajana yhä useammin huomasin törmääväni. Länsimaalaisessa lääketieteessä puhutaan usein oikeanlaisesta hengityksestä jonain tiettynä tekniikkana, joka oikein tehtynä tekee meistä terveempiä ja onnellisempia. On siis mahdollista kokea epäonnistuvansa jopa hengittämisessä, eikä ole lainkaan epätavallista että oikein hengittämisestäkin tulee suorittamista. 

Palataan siis ihan lähtöruutuun, eli siihen että miten tahansa se tapahtuukin, hengitys on kaiken elämänmuodon perusedellytys. Aloitamme matkamme maan päällä sisäänhengityksellä, ja kuoleman hetkellä päätämme sen viimeisellä uloshengityksellä. Jokainen elävä organismi maapallon päällä koostuu soluista, ja jokainen solu on riippuvainen hengityksestä elääkseen. Ilman hengitystä, ei olisi elämää.

Fysiologisella tasolla hengityksen tehtävä on pitää meidät ihmiset hengissä. Sisään hengittäessä solut saavat happea ja ulos hengittäessä hiilidioksidia poistuu elimistöstä. Jokainen solu kehossamme ja jokainen elin on riippuvainen hengityksestä ja tarvitsee sitä toimiakseen. Hengitys, yhdessä monen muun hermostoamme säätelevän toiminnon kanssa, auttaa kehoamme toimimaan optimaalisesti; tukien elimistömme itsesäätelyä ja sisäistä tasapainotilaa, eli homeostaasia. Hengitys on yhteydessä jokaiseen kehomme toimintaan ja erityisen tärkeässä asemassa parasympaattisen hermoston, eli rauhoittumisen ja rentoutumisen kannalta tärkeän hermoston aktivoimiseen. Hengitys on myös paljon muuta kuin kehon tasapainotilaa ylläpitävä toiminto; se vahvistaa yhteyttä omaan sisimpään, yhdistäen fyysisen kehon henkiseen ja emotionaaliseen puoleemme. Se auttaa meitä pysähtymään ja kuulemaan mitä kehomme meille kertoo; hengitys on avain meidän mieleen. 

Hengitys vaikuttaa siis suoraan kehomme toimintaan ja ennen kaikkea myös mielen liikkeisiin; jotka yhdessä, toisiaan täydentäen, ylläpitävät kehon ja mielen kokonaisvaltaista tasapainoa ja terveyttä. Se on sisäinen voimavara, joka kulkee mukanamme läpi elämän ja sen harjoittaminen ja vahvistaminen ei vaadi tiettyä aikaa tai paikkaa. Kannamme siis mukanamme työkalua, jonka avulla voimme missä ja milloin vaan pysähtyä oman kehon äärelle, hiljentää mielen levottomuutta ja tulla lähemmäksi itseämme ja sisäisten voimavarojen löytämistä, yksi hengitys kerrallaan.

Silta kehon ja mielen välillä

Hengitys on yksinkertainen tapa, joilla vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä ja lisätä tietoista läsnäoloa. Yksinkertainen se on siksi että kaikessa ihmeellisyydessään hengitys on kuitenkin täysin arkipäiväinen neutraali toiminto, jota jokainen meistä tekee joka päivä, joka hetki. Lähtökohtaisesti ei ole kyse mistään ihmeellisemmistä hengitystekniikoista, vaan yksinkertaisista "harjoituksista", joita jokainen pystyy harjoittelemaan ja ottamaan käyttöönsä missä tahansa vaiheessa elämää. Moni elää uskossa että hengitysharjoituksissa on kyse monimutkaisista tekniikoista, ja vaikka niitäkin toki on, on ensin aloitettava hengittämisen perustaidoista, eli hengityksen vapauttamisesta sen ns. luonnolliseen rytmiin. Kun kerron tämän kursseillani, moni helpottuu kuullessaan että kyse ei olekaan mistään sen ihmeellisemmästä, tärkeintä on löytää yhteys omaan hengitykseen ja sen myötä ymmärtää ja kokea hengityksen voima omassa kehossa ja mielessä. Hengitystä ei koskaan tulisi suorittaa, vaan harjoittelu tulisi tapahtua oman hengityksen rytmiä, liikettä ja laatua kuuntelemalla ja herkästi aistimalla.

Hengitys raskauden, synnytyksen ja äitiyden tukena

Hengitys on yksi tärkeimpiä työkaluja etenkin raskauden aikana, synnytyksessä ja äitiydessä; rytmittäen kehon ja mielen tasapainoa ja lisäten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Raskauden aikana vapaa ja luonnollinen hengitys tekee tilaa kehoon ja mieleen, tuo helpotusta moniin raskausajan vaivoihin ja on kuin ravintoa vauvalle, joka tuntee hengityksen liikkeen kuin sisäisenä kosketuksena. Tuoden meitä lähemmäksi itseämme ja sisäisten voimavarojen löytämistä, hengitys myös valmistaa meitä tulevaan synnytykseen ja äitiyteen. 

Synnytyksessä hengitys voi olla yksi tärkeimmistä voimavaroista; se auttaa synnyttäjää olemaan läsnä hetkessä ja ottamaan vastaan tilanteet ja tuntemukset sellaisena kun ne ovat. Hengityksen avulla synnyttäjä voi auttaa kehoa rentoutumaan, hiljentää levottoman mielen ja saada voimaa aktiiviseen ponnistusvaiheeseen. Erityisen tärkeä hengitys on kehon ja mielen rentoutumisen kannalta, joka taas itsessään myötää synnytyksen fysiologisia prosesseja ja tukee synnytyksen etenemistä. Hiljentämällä mielen levottomuutta, myös synnytystuntemukset ovat paremmin hallittavissa eivätkä ajatukset ja pelot pääsee ottamaan valtaa. Yksi supistus kerrallaan, yksi hengitys kerrallaan.

Hengityksen havainnointi

Hengityksen havainnointi eli ns. tietoinen hengitys on yksinkertainen tapa, jolla tutustua omaan hengitykseen, pysähtyä itsensä äärelle ja vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä. Kyse ei siis ole monimutkaisesta harjoituksesta, vaan voit kaikessa yksinkertaisuudessa missä tahansa milloin vaan sulkea silmät ja viedä huomiosi hengitykseen; tuntea jokaisen sisään ja uloshengityksen. On tärkeää että hengittämisestä ei tule suorittamista tai millään tavalla pakotettua, vaan että löydämme yhteyden omaan vapaaseen ja luonnolliseen hengitykseemme. Ja opimme kuuntelemaan, mitä se meille kertoo. 

Vapaa ja luonnollinen hengitys toimii monen menetelmän kuten joogan, mindfulnessin, hypnosynnytyksen ja rentouttavan äänenkäytön eli ns. synnytyslaulun perustana, eikä niiden harjoittamiseen ole välttämätöntä opetella mitään tietynlaista hengitystekniikkaa. Jos edistyneemmät hengitystekniikat ja pranayama-harjoitukset kuitenkin kiinnostavat, on hyvä opetella niitä ohjaajan kanssa, sitten kun hengityksen perustaidot ovat hallussa ja tunnet oman tapasi hengittää.


Rento Äiti 24.4.2020

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita